Att vara fotograf i Norden kan vara både en utmaning och en förmån. I länder som Sverige, Norge och Danmark finns det en rik och varierad natur som erbjuder fantastiska fotomöjligheter. Men samtidigt är vädret ofta oförutsägbart och kan göra det svårt att planera fotograferingar utomhus.

Jag själv är en fotograf i Göteborg som jobbar runt hela Scandinavien, som Stockholm, Oslo, Malmö, Åre m.m och ofta arbetar mot reklambyråer och större varumärken, såsom Volvo och Husqvarna, Oakley m.fl. Att arbeta med sådana varumärken kräver hög kvalitet på bilderna och ett öga för design, grafik och samspel mellan Art Director, slutkund och hur bilderna ska användas. Och det är något som jag brinner för då jag själv jobbat som Art Director på byrå i flera år.

En stor del av mitt arbete är att kunna förstå och kommunicera varumärkets vision och stil, samtidigt som jag kan lägga till min egen kreativa touch och skapa bilder som sticker ut. Detta kräver mycket samarbete och kommunikation med kunden för att se till att deras behov och förväntningar uppfylls.

En annan viktig faktor när det gäller att vara fotograf i Göteborg men framförallt norden, är att vara förberedd på väderförhållanden. I Norden kan vädret vara väldigt oförutsägbart och en fotografering kan snabbt förvandlas från soligt och klart till regnigt och blåsigt. Därför är det viktigt att ha backup-planer och vara flexibel för att kunna anpassa sig efter de förhållanden som råder.

Trots detta är det också något speciellt med att fotografera i Norden. Den vackra naturen och den unika belysningen kan skapa fantastiska bilder som sticker ut. Dessutom finns det en känsla av lugn och ro i Norden som kan hjälpa till att skapa en avslappnad och bekväm atmosfär för hela teamet.

Slutligen är det viktigt att nämna att jobba mot reklambyråer och större varumärken är sjukt kul. Att se sina bilder i tidningar, tidskrifter, på webbplatser och i reklamkampanjer är en stor belöning och en bekräftelse på ens talang och kreativitet. Tur är också att jag har ett produktionsbolag i göteborg som jag ofta jobbar med som löser allt praktiskt runtomkring mina fotograferingar med större kunder.

Att vara fotograf i göteborg och arbeta med större varumärken kan vara utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att skapa något vackert och meningsfullt. Det kräver en hög nivå av samarbete och kommunikation, men resultatet är ofta något som man är stolt över och som kunden uppskattar.